Sådan overholder du arbejdsmiljøloven på hjemmearbejde med en bruttolønsordning

Arbejder en medarbejder hjemmefra i et omfang, der svarer til mindst én dag om ugen eller stort set to timer hver dag, er hjemmearbejdspladsen omfattet af præcis de samme regler som arbejdspladsen – nemlig arbejdsmiljøloven. For at overholde arbejdsmiljøloven skal hjemmearbejdspladsen leve op til en række krav. Det gælder, at:

  • Kontorstolen skal kunne indstilles individuelt til brugeren
  • Arbejdspladsen skal kunne justeres og tilpasses en korrekt arbejdsstilling
  • Bordpladen skal have en størrelse, der passer til opgaven og it-udstyrets betragtningsafstand
  • Der skal være fri plads til benene og fødderne under bordet

Du kan læse hele Arbejdstilsynets vejledning her.

Korrekt arbejdsstilling

Arbejdsmiljøloven på hjemmearbejde – hvem har ansvaret for, at den bliver overholdt?

Ifølge arbejdsmiljøloven har arbejdsgiveren ansvaret for, at arbejdsforholdene er “sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige”. Det gælder både på arbejdspladsen og hjemme hos den enkelte medarbejder. Hvad det helt præcist indebærer, kan du læse mere om i næste afsnit eller hos Arbejdstilsynet.

Medarbejderen skal også selv medvirke til, at arbejdsforholdene i hjemmet overholder loven. Det indebærer f.eks., at medarbejderen ifølge loven har pligt til at melde tilbage, hvis forholdene ikke er optimale. Ellers har arbejdsgiver ikke mulighed for at ændre på forholdene og kan dermed ikke holdes ansvarlig. Som arbejdsgiver har man nemlig ikke ret til at kontrollere forholdene i medarbejderens private hjem.

Hvilke krav skal møblerne på hjemmekontoret leve op til?

Det vigtigste i forhold til møbler på hjemmearbejdspladsen er, at de skal kunne justeres og tilpasses brugeren for at sikre den bedste arbejdsstilling. En almindelig køkkenstol eller en plads ved spisebordet er altså ikke godt nok og kan give skader og smerter.

Krav til arbejdsbord ifølge arbejdsmiljøloven

Arbejdsbordet skal være bredt og dybt nok til en fleksibel opstilling af skærm, tastatur og tilbehør. Jo større din skærm er, desto større afstand skal der være mellem dine øjne og skærmen.

Bordet skal desuden også leve op til arbejdsmiljølovens krav om en arbejdsplads, der skal kunne “justeres og tilpasses en korrekt arbejdsstilling”. Her anbefaler vi højdejusterbare borde, så du kan variere din arbejdsstilling. Det er den mest effektive måde at undgå skader, og samtidig øger du din forbrænding og styrker dine muskler, når du f.eks. står mere op i løbet af dagen.

Krav til arbejdsstol ifølge arbejdsmiljøloven

Din arbejdsstol skal være stabil og justerbar. Stolen skal kunne indstilles i højden og sædet, så den passer til dig og dine behov. En god, ergonomisk kontorstol giver dig mulighed for at variere sædehældningen, sædedybden og ryglæn uafhængigt af hinanden. Her kan du læse mere om, hvorfor en ergonomisk kontorstol er en rigtig god ide.

Har du en ergonomisk kontorstol, så er det meget vigtigt at indstille stolen rigtigt. Forkert indstilling af stolen kan give smerter i nakke, skuldre og ryg. Vi anbefaler altid, at du læser brugsanvisningen på kontorstolen for at lære den godt at kende. En god start er at indstille sædehøjden, så begge fødder er placeret fladt på gulvet. Armene skal kunne hvile på bordet eller på kontorstolens armlæn i en 90 graders vinkel.

Skab godt arbejdsmiljø på hjemmearbejdspladsen med en bruttolønsordning

Når du benytter dig af en bruttolønsordning på kontormøbler, er det let at overholde arbejdsmiljøloven på hjemmearbejdspladsen. For det første sparer medarbejderne mange penge på kontormøbler og kan derfor købe de bedste og mest ergonomiske af slagsen. For det andet får du, når du opretter din bruttolønsaftale og køber dine kontormøbler hos Kontormøbler.dk, adgang til vores sortiment af kontormøbler, der alle er godkendt til erhvervsmæssigt brug. Uanset hvad du vælger i vores sortiment, er du derfor sikker på at få kontormøbler, der overholder arbejdsmiljøloven.

Kontakt os for at få en uforpligtende snak om, hvordan en bruttolønsordning kan hjælpe din virksomhed med at overholde arbejdsmiljøloven.

Tips til den gode arbejdsdag på hjemmekontoret

Arbejdstilsynet har udarbejdet en række gode råd til både arbejdsgiver og medarbejder, som handler om trivsel på hjemmearbejdspladsen:

Det kan du gøre som arbejdsgiver

  • Tal med de ansatte om, hvordan de kan indrette en ergonomisk arbejdsplads hjemme
  • Giv evt. de ansatte mulighed for at tage arbejdsudstyr med hjem
  • Mind de ansatte til at holde pauser, hvor de rejser sig op og bevæger sig
  • Vær løbende i dialog med de ansatte via fx telefon, chat eller videomøde
  • Giv støtte til medarbejdere, der kan føle sig isolerede og pressede
  • Hjælp de ansatte med at sætte grænser mellem arbejde og fritid

Det kan du gøre som medarbejder

  • Skab gode rutiner og husk at holde pauser i løbet af dagen
  • Varier din arbejdsstilling ved at skifte mellem stole eller ændre indstillinger på din stol
  • Rejs dig op, når du kan – gør det f.eks. til en regel, når du skal tale i telefon
  • Prioriter en daglig gåtur og hold møder som “walk-and-talk”
  • Hold aktive pauser i løbet af din arbejdsdag og husk at bevæge dig